Tre glade barn med hatter står i en linje med armene rundt hverandre

Beskyttelse av barn

Barn utsettes daglig for vold og andre overgrep. Vi jobber for at alle barn skal få leve trygge liv.

Alle barn har rett til å leve trygge liv. Vold og overgrep mot barn er alvorlige brudd på menneskerettighetene, men likevel blir rundt én milliard barn utsatt for vold hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Visste du at...

  • 33 000 jenter under 18 år blir giftet bort hver eneste dag?
  • 1,8 millioner barn er involvert i prostitusjon og overgrep?
  • 150 millioner jenter og 73 millioner gutter rammes av seksuell vold hvert år?
  • 1,2 millioner barn er ofre for menneskehandel?

Kilde: Girls Not Brides

Jente står å ser utover horisonten. Hun er påtegnet slør.
BARNEBRUD: Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. Det betyr at i løpet av ett år har 12 millioner jenter blitt frarøvet barndommen sin.

Rammer jenter og gutter ulikt

Vold rammer jenter og gutter ulikt. Unge rammes av vold i hjemmet, på vei til, fra og på skolen, på offentlige steder i lokalsamfunnet, på utesteder og i uopplyste gater. Mange utsettes for psykisk vold på internett. 

Jenter er spesielt utsatt for visse former for vold, som seksuell vold, utnyttelse og menneskehandel.

Årsakene til vold mot barn og unge er blant annet fattigdom, tradisjoner og holdninger, mangel på kunnskap og svakt lovverk. Av samme grunner er barn og unge som tilhører marginaliserte grupper (relatert til kjønn, alder, funksjonsevne, etnisitet, religion og andre faktorer ved deres identitet), også spesielt utsatt for psykisk og fysisk vold.

Dette jobber vi med for å beskytte barn

Barneekteskap

Kampen mot barneekteskap er en av våre viktigste saker. Vi gjennomfører programmer og påvirkningsarbeid globalt for å få slutt på praksisen.

Kjønnsbasert vold

Seksuell og kjønnsbasert vold er brudd på menneskerettighetene. Vi jobber for å endre holdninger som opprettholder vold mot jenter, kvinner og andre marginaliserte grupper. Vi jobber også med å sikre tilgang til hjelp og støtte til overlevende. 

Kjønnslemlestelse

Vi samarbeider med foreldre, samfunnsledere, myndigheter, partnere, barn og unge for å øke bevisstheten, endre sosiale normer og få slutt på skadelige praksiser. Vi jobber for å få slutt på kjønnslemlestelse slik at jenter kan ta beslutninger om egen seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

Barnevennlige områder

Vi oppretter trygge soner og barnevennlige områder i flyktningerleirer og på kriseutsatte steder. Der kan barn leke og bearbeide traumer. Her får de også informasjon om rettighetene sine. 

Beskyttelse av barn i kriser

Vi arbeider for å forebygge vold, misbruk, omsorgssvikt og utnyttelse av barn som er rammet av kriser og konflikt.

Digitale ferdigheter

Vi jobber med opplæring i digitale ferdigheter og sikkerhet for at barn og ungdom skal være trygge når de bruker digitale hjelpemidler.

Selvsikkerhet og påvirkningsferdigheter

Vi styrker jenter og unges selvsikkerhet og gir kunnskap om rettigheter, slik at de kan stå imot urettferdighet og påvirke sin egen fremtid.

Plan-ansatt leker med to jenter i lekerom i flyktningeleir i Sør-Sudan
LEK OG TRYGGHET: Vi oppretter trygge soner for barn i konfliktområder, der de kan leke med andre barn og møte trygge voksne. Her fra en leir i Renk i Sør-Sudan.

Voldtekt som våpen

Tusenvis har blitt voldtatt i forbindelse med konflikten som har herjet nord i Etiopia. Aida* ble voldtatt i fire timer.

Hva gjør Plan?

  • Vi påvirker politikk på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå for å styrke lovverk som beskytter jenter.
  • Vi etablerer sentre der overlevende fra vold og overgrep kan få medisinsk behandling og psykososial støtte. Dette kaller vi “One Stop Centres”. Her møter de helsepersonell som har fått opplæring i å hjelpe barn og unge i sårbare situasjoner. 
  • Vi etablerer og styrker systemer for å melde fra om vold og overgrep. Vi lærer opp politi og rettsvesen med mål om at de skal ta saker som handler om vold mot barn på alvor. Målet vårt er å sikre god kunnskap og effektive systemer både lokalt og nasjonalt som beskytter barn mot vold.
  • Vi informerer foreldre og medlemmer i lokalsamfunn om barns rett til beskyttelse og konsekvenser av vold og overgrep.
  • Vi samarbeider med skoler og lokalsamfunn for å øke bevisstheten rundt voldtekt, fjerne stigma og skape åpenhet slik at overlevende skal tørre å rapportere om overgrep. 
  • Vi etablerer trygge områder for barn og unge i krise- og konfliktrammede områder, hvor barn får undervisning og psykososial støtte.
  • Vi hjelper unge videre i livet ved å gi dem økonomisk støtte slik at de kan forsørge seg selv, for eksempel ved å starte sin egen bedrift. 

Sist oppdatert: 25.03.2025.