Disse ungdommene fra Malawi bruker fritiden sin på å kjempe mot barneekteskap.
Hobby: Stoppe barnebryllup
Unge jenter og gutter i land over hele verden har tatt på seg et ansvar som egentlig ikke er deres – nemlig å stoppe de som stjeler barndommen til unge jenter.
I Malawi tvinges jenter ned i 10-årsalderen til å gifte seg. Barneekteskap stjeler ikke bare barndommen til disse unge jentene. De stjeler også fremtiden deres.
- De fleste barneekteskapene ender i problemer eller tragedie på grunn av vold, kompliserte svangerskap og dyp fattigdom, som ikke blir bedre av å være gift, sier Feston, leder i en av Plans ungdomsgrupper i Malawi.
Derfor gjør Plans ungdomsgruppe alt som står i deres makt for å redde unge jenter fra destruktive og undertrykkende ekteskap. Og aller helst redder de jentene før ekteskapet er et faktum. Når de får nyss om et forestående barneekteskap, tar de umiddelbar affære.
- I mange tilfeller kjenner vi ikke detaljene. Derfor snakker vi først med vennene til jenta og kanskje med noen naboer, før vi snakker med jenta selv og konfronterer foreldrene, sier han. De unge aktivistene opererer alltid i en liten gruppe når de banker på døra til familiene det gjelder. Mange familier tar dem godt imot - i hvert fall i begynnelsen. Men etter hvert er det mange som blir mer avvisende. Da kontakter ungdommene høvdingen i området - eller politiet.
- Vi bruker ikke vold eller ufine pressmidler. Dialog er vårt våpen, understreker Feston.
Nådde målet om forbud mot barneekteskap
Memory Banda opplevde at lillesøsteren ble gift som 11-åring. Det vekket engasjementet hennes. I Plans ungdomsgruppe lærte hun om politisk påvirkning og ble kjent med andre engasjerte ungdommer. Ungdomsgrupper og organisasjoner kjempet sammen for at myndighetene skulle forby barneekteskap, blant annet gjennom underskriftskampanjer.
Memory Banda har bidratt til å endre ekteskapsloven i Malawi. - Da jeg skjønte at min søsters situasjon var vanlig over hele landet, bestemte jeg meg for å være modig, og snakke om dette, forteller Memory.
I 2017 nådde de målet sitt: Parlamentet i Malawi vedtok et forbud. Fremdeles praktiseres barneekteskap i landet, særlig på landsbygda. Det tar tid å endre holdninger. Men det å ha lovverket på plass, er et svært viktig skritt på veien.
Wedding Busters lykkes med sitt arbeid
Også i Bangladesh har Plan mange svært aktive ungdomsgrupper. Her kaller de seg Wedding Busters. De har bidratt til en fantastisk forbedring.
Wedding Busters fra Dinajpur: Fra venstre Liton, Radha, Nojufa og Jimi.
Radha er en av de mest drevne Wedding busterne i området. Hun er med i en gruppe som både har støtte og respekt i lokalsamfunnet.
– Når vi får vite at en jente er i fare for å bli giftet bort, oppsøker vi foreldrene hennes. Da forklarer vi hvorfor det er feil å gifte henne bort, at jenta mister skolegang, at hun kan bli gravid før hun er klar for det og at hun kan bli utsatt for vold i hjemmet. Hvis familien ikke vil forstå, forklarer vi at barneekteskap er ulovlig og vil bli rapportert til politiet. Om nødvendig vil vi også bryte inn i selve seremonien for å hindre at jenta deres blir gift, forklarer Radha.
Ungdomsgruppene har bidratt til en svært positiv utvikling. I Dinajpur sank andelen barnebruder fra 70 til 20 prosent på fire år, og landsby etter landsby har erklært seg som «barneekteskapsfrie soner».
Radha forteller at stadig flere unge blir med i gruppene. Det lover godt for fremtiden. Målet er at området skal bli helt fritt for barneekteskap.
– Plan har vært her i mange år og er mye av grunnen til at vi har kommet så langt i å utrydde barneekteskap her, fremhever hun.
Radha (21) har bidratt til å forhindre flere titalls ekteskap.
Ungdomsgrupper er en viktig del av arbeidet mot barneekteskap
Plan International har som mål at alle jenter skal få gå på skole frem til de er 18 år, og de skal selv velge om de vil gifte seg. Holdningsskapende arbeid er en viktig del av innsatsen.Plan støtter blant annet ungdomsgrupper i mange land. Vi gir opplæring i barns rettigheter, og bidrar til at unge får større tro på seg selv.
Mange av ungdommene ønsker å bidra til å stoppe barnebryllup i nabolaget sitt, og mange jobber for jenters rettigheter, bekjempelse av barnearbeid, vold i hjemmet og på skolen.
- Vi må starte med de små barna og lære dem hvor viktig det er å vise respekt for hverandre. Vi må lære dem at alle barn, både jenter og gutter, har like rettigheter. Og ikke minst må barna forstå hvor viktig det er med utdanning, sier den engasjerte Feston i ungdomsgruppa i Malawi.
Se hvilke andre metoder Plan bruker i kampen mot barneekteskap.
Plan har bidratt til å endre norsk ekteskapslov
I Norge kunne 16- og 17-åringer gifte seg helt fram til 2018! Plan protesterte mot dette, sammen med tusenvis av norske ungdommer. Arbeidet ga resultater: Nå har vi en absolutt 18-årsgrense for ekteskap i Norge. Se hvordan det gikk for seg: