Glade skolebarn i Kambodsja

Vårt arbeid i Kambodsja

Plan har vært til stede i Kambodsja siden 2002. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

477 957

barn og foreldre har blitt nådd gjennom prosjekter for bedre helse og omsorg for de minste barna

illustrasjon av bok

148 993

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

illustrasjon av beskyttelse mot vold

10 136

barn og unge ble nådd gjennom prosjekter for å gi dem bedre beskyttelse mot vold og overgrep

Tilgang til rent vann er fortsatt en utfordring i mange rurale områder i Kambodsja. Derfor støtter Plan utbygging av vannsystemer ved skoler, helsestasjoner og andre viktige samlingspunkter. Dette henger også sammen med arbeidet mot feilernæring blant barn. Gjennom blant annet foreldregrupper jobber vi for å styrke kunnskap om ernæring og sikre god omsorg for barn under fem år.

Vi har også prosjekter som fremmer likestilling i skolen og organiserer ungdomsgrupper som skaper positive endringer i sine lokalsamfunn. Til sammen nådde vi mer enn 1 million mennesker med prosjektene våre i fjor.

Skolemat får flere barn til skolebenken

Skolematprogrammer og kjøkkenhager kan bidra til å løse mange av utfordringer knyttet til barns utdanning, helse og ernæring. Og når foreldre vet at barna får minst ett varmt måltid om dagen er det også lettere å prioritere skolegang. 

Rachna i skolehage i Kambodsja

Ikon: Quote.

Mitt favorittprosjekt i Plan er skolematprogrammet. Frokost er viktig for alle barn, men på grunn av fattigdom går de fleste barna her på skolen med tom mage og klarer ikke konsentrere seg i lange timer i klasserommet. Nå er jeg og vennene min glade for at vi kan spise frokost på skolen. 

Rachna (8)

Å vokse opp i Kambodsja

Kambodsja har de siste årene gjort store fremskritt når det gjelder å få jenter og gutter og andre på skolebenken. Men på landsbygda er mange skoler i dårlig forfatning, det mangler kvalifiserte lærere, og kvaliteten på undervisningen er ikke god nok. 

Selv om Kambodsja har ratifisert FNs barnekonvensjon, finnes det ingen gode institusjoner eller systemer som sørger for å gi barna den beskyttelsen de trenger. En iboende mistenksomhet der ingen tør å stole på hverandre henger igjen fra Pol Pot-regimet. Det preger også barna som vokser opp i landet.

Ikon: Pil.

Plan i Kambodsja

Jente i klasserom i Kambodsja
  • En god start på livet. Vi engasjerer og motiverer foreldre, og særlig fedre, til å innta en mer positiv og stimulerende foreldrerolle, slik at de skal gi barna sine den støtten og omsorgen de trenger helt fra starten av livet.  
  • Livslang læring. Sikre at barn og unge, særlig jenter, har full tilgang til utdanning og opplæring av høy kvalitet som gir mulighet for livslang læring og anstendig arbeid.
  • Bestemme over egen kropp. Vi jobber for å spre kunnskap om jenters rettigheter, og styrke seksuell og reproduktive helse slik at tenåringsjenter skal kunne ta kontroll over egen kropp og egen fremtid.

Ikon: Strek

Fakta om Kambodsja

Hovedstaden i Kambodsja er Phnom Penh. Det bor 17 millioner mennesker i landet, og det offisielle språket er khmer. Den største religionen i Kambodsja er buddhisme.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Kambodsja har 1,03 tonn CO2-utslipp per innbygger. Kambodsja:
1,03 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 7,98 tonn. Norge:
7,98 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Kambodsja har 2% barneekteskap ved 15 års alder.
2 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Kambodsja har 18% barneekteskap ved 18 års alder.
18 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Kambodsja er på 148. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
148 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Kambodsja har en alfabetisme på 84%.
84 %

Publisert: 15.04.2025