Tre barn i Mali

Vårt arbeid i Mali

Plan International har vært til stede i Mali siden 1976. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

illustrasjon av bok

30 703

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

56 345

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

31 080

barn under fem år har blitt nådd gjennom prosjekter for bedre helse og omsorg for de minste barna

I året som har gått har Plan jobbet for å styrke barns rettigheter og likestilling for jenter. Vi har samarbeidet med foreldre, myndigheter, lokalsamfunn og organisasjoner for å forbedre helsetjenester og kunnskap om småbarnshelse.

Gjennom dialog og opplæring har vi bekjempet skadelige praksiser som barneekteskap og kjønnslemlestelse. Unge kvinner har fått bedre tilgang til utdanning, yrkesopplæring og økonomiske muligheter. Til sammen nådde Plan rundt 380 000 mennesker direkte og indirekte med våre programmer i Mali.

Retten til utdanning

Utdanning er en grunnleggende rettighet for alle barn. I Mali står mange barn utenfor skolen, ofte på grunn av fattigdom eller lange avstander til skolen. Ved å støtte lokale skoler og øke kunnskap om hvor viktig utdanning er, hjelper Plan barn som Seydou til å fortsette på skolen.

Seydou i Mali

Ikon: Quote.

Jeg har fått mulighet til å begynne på skolen igjen. Jeg har fått mye råd og støtte, som har hjulpet meg til å forstå hvor viktig skolen er. Nå kan jeg også fortelle vennene mine hvorfor utdanning er viktig for barn.

Seydou (12)

Å vokse opp i Mali

Mange barn i Mali vokser opp i dyp fattigdom og i områder preget av konflikt og uro. Tørke og dårlige avlinger fører til matmangel, og mange barn er underernærte. Menneskehandel, barnearbeid, rekruttering av barnesoldater, barneekteskap og kjønnslemlestelse av jenter er utbredt, spesielt på landsbygda.

Mange barn får ikke gå på skole på grunn av konflikten i landet, fattigdom eller lange avstander. Skolene som finnes mangler utstyr og har overfylte klasserom. Jenter rammes hardest, da deres utdanning prioriteres bort først.

Ikon: Pil.

Plan i Mali

Mor og datter i Mali
  • Kampen mot kjønnslemlestelse. Vi samarbeider med religiøse ledere og lokale ungdomsgrupper for å forhindre omskjæring. Vi driver politisk påvirkningsarbeid for et forbud mot kjønnslemlesting.
  • Utdanning for alle. Vi jobber med å tilrettelegge for førskoleundervisning, og støtter tenåringsjenter med utdanning og yrkesferdigheter for økonomisk selvstendighet.
  • Barns beskyttelse. Vi har etablert barnevennlige områder i Timbuktu for å gi barn et trygt sted å leke, lære og få psykososial støtte. Vi jobber for bedre lover og systemer som beskytter barn mot alle former for vold og overgrep.

Ikon: Strek

Fakta om Mali

Hovedstaden i Mali er Bamako. Det bor 23,8 millioner mennesker i landet, og det offisielle språket er fransk. Den vanligste religionen i Mali er islam, men andre religioner forekommer også

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Mali har 0,28 tonn CO2-utslipp per innbygger. Mali:
0,28 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 7,98 tonn. Norge:
7,98 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Mali har 16% barneekteskap ved 15 års alder.
16 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Mali har 54% barneekteskap ved 18 års alder.
54 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Mali er på 188. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
188 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Mali har en alfabetisme på 31%.
31 %

Publisert: 15.04.2025