Mor med barn på ryggen viser frem kylling i Øst-Timor

Vårt arbeid i Øst-Timor

Plan har vært til stede i Øst-Timor siden 2001. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

15 626

barn og foreldre har blitt nådd gjennom prosjekter for bedre helse og omsorg for de minste barna

8 781

ungdommer har deltatt i prosjekter for å styrke unges deltakelse og lederskap

4 668

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

Tilgang til rent vann og feilernæring blant barn er fremdeles en stor utfordring mange steder i Øst-Timor. Som et tiltak mot feilernæring og for økt oppmøte på skolene bygger Plan vannstasjoner og anlegger kjøkkenhager på skoleområder. Vi organiserer også foreldregrupper for å sørge for god omsorg og ernæring for de minste barna.

Vi jobber også tett med ungdomsgrupper og lokalsamfunn for å øke kunnskapen om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og for å hjelpe unge ut i lønnet arbeid. I året som gikk nådde vi direkte og indirekte ut til mer enn 97 000 mennesker med prosjektene våre i Øst-Timor.

Champions of Change

Champions of Change er et program som aktivt styrker jentene og engasjerer guttene i kampen for likestilling. Sammen utfordrer de negative former for maskulinitet som forsterker diskriminering og ulikhet. De lærer verdien av at jenter får mer makt til å si sine meninger og bestemme over egen kropp. 

Osmenia forteller om sin deltakelse i Champions of Change i Øst-Timor

Ikon: Quote.

Før visste jeg ikke mye om min egen kropp og mine rettigheter. Gjennom dette prosjektet fant jeg stemmen min, styrken og en nyvunnet selvtillit til å navigere livets utfordringer. Nå har jeg kunnskapen og motet som skal til for å kjempe for meg selv og jenters rettigheter. 

Osmenia (16)

Å vokse opp i Øst-Timor

Det er store forskjeller i levekårene blant barna i Øst-Timor. Hvordan du har det er i stor grad avhengig av om du er født i byen eller på landet, om du er født inn i en liten rik elite eller i en av de mange fattige familiene, og ikke minst om du er gutt eller jente.

Landet er preget av en sterkt patriarkalsk kultur. Kvinner har ofte lite de skulle sagt når viktige beslutninger i familien og samfunnet skal fattes. Derfor prioriteres heller ikke jenters utdanning. Kjønnsbasert vold og overgrep mot kvinner og jenter er også utbredt.

Ikon: Pil.

Plan i Øst-Timor

Jente ser inn i kamera med ballonger i bakgrunnen i Øst-Timor
  • En god start på livet. Vi engasjerer og motiverer foreldre, og særlig fedre, til å innta en mer positiv og stimulerende foreldrerolle, slik at de skal gi barna den støtten og omsorgen de trenger helt fra starten av livet. 
  • Inkluderende utdanning. Utdanning er avgjørende for å bekjempe fattigdom. Plan jobber for å sikre at alle barn og unge får tilgang til gratis skolegang av god kvalitet. 
  • Beskyttelse av barn. Vi jobber for bedre lover, systemer og kunnskap som beskytter barn mot barneekteskap, menneskehandel og andre former for vold og overgrep. 

Ikon: Strek

Fakta om Øst-Timor

Hovedstad en i Øst-Timor er Dili, og det bor 1,4 millioner mennesker i landet. De offisielle språkene er tetun og portugisisk, og den største religionen er katolisismen.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Øst-Timor har 0,51 tonn CO2-utslipp per innbygger. Øst-Timor:
0,51 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 7,98 tonn. Norge:
7,98 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Øst-Timor har 3% barneekteskap ved 15 års alder.
3 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Øst-Timor har 15% barneekteskap ved 18 års alder.
15 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Øst-Timor er på 155. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
155 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Øst-Timor har en alfabetisme på 70%.
70 %

Publisert: 15.04.2025