Illustrasjon av jente omringet av mensenartikler.

Gi et bind ♥

For bare 50 kroner kan du gi tilgang på bind til jenter på flukt!

Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

Mensen stopper ikke i krig 

Over hundre millioner mennesker er på flukt, og omtrent halvparten av dem er jenter og kvinner. Mangelen på bind, såpe og rent vann øker risikoen for at jenter blir tvunget inn i prostitusjon og barneekteskap.

Jenter på flukt mangler tilgang på bind og rent vann. Dette gjøre det vanskelig for dem å holde seg rene når de har mensen. Noen velger derfor å selge kroppen sin for å ha råd til bind. Andre slutter på skolen fordi forholdene ikke er tilrettelagt og det ikke finnes rene toaletter.

 Visste du at?

  • Hver dag har 800 millioner mennesker menstruasjon, til sammen 1,8 milliarder hver måned. 
  • Kvinner menstruerer i gjennomsnitt 2280 dager i løpet av livet.
  • 500 millioner jenter og kvinner lever uten tilgang til det de trenger for å håndtere mensen, som bind, såpe og rene toaletter.

Fare for infeksjoner

Å leve i områder rammet av krig eller være på flukt gjør menstruasjon til en utfordring. Tilgangen på hygieneartikler som bind, såpe og toalettpapir er begrenset. Mange ender derfor opp med å bruke uhygieniske materialer som tøyrester, mose, jord eller gamle aviser.

Mangel på menstruasjonsprodukter og tilgang på rent vann fører til økt ubehag og risiko for infeksjoner i underlivet. Det kan i verste fall være livstruende. I tillegg øker faren for lekkasjer, noe som kan føre til skam og sjenanse.

Alle som har mensen skal ha tilgang til rene, private toaletter og sanitærprodukter.

– Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan.

#Periodpoverty 

Mensenfattigdom er et problem millioner av jenter og kvinner møter daglig. Ifølge Verdensbanken lever 500 millioner jenter og kvinner uten tilgang på hygieneartikler fordi de ikke har råd. For jenter på flukt er tilgangen til bind, såpe, toalettpapir og andre nødvendigheter enda vanskeligere.

Slik påvirker mensen jenters liv

  • Helse:  Bruk av improviserte bind, som mose eller jord, fører til ubehag og infeksjoner.
  • Utdanning: Mange mister muligheten til å gå på skolen når de har mensen på grunn av mangel på egne toaletter, rent vann, såpe og bind.
  • Økonomi: Uten inntekt er bind så dyrt at mange familier ikke har råd til dem. I Bangladesh koster en pakke med bind det samme som fire kilo ris. Bind blir dermed et «luksusprodukt» mange ikke tar seg råd til.
  • Verdighet: Mange kan oppleve erting og skam, og det er ikke uvanlig at mensen blir sett på en sykdom eller noe skittent. Mange steder får man ikke delta i hverdagslivet på lik linje med andre.

Sofiana (13) må velge mellom mat og bind

Væpnede grupper har tatt over store deler av Haiti og tvunget over 300 000 mennesker på flukt. Ifølge FN lider nå halvparten av Haitis befolkning av sult og mangel på rent drikkevann. Sofiana og familien må prioritere mat fremfor bind.
 

Les historien

Utestengelse og diskriminering

Det er fortsatt utbredt i store deler av verden at jenter som har mensen blir utestengt og diskriminert. At mensen fortsatt er skambelagt mange steder bidrar til at myter holdes levende og at tiltak knyttet til mensen ikke blir prioritert.

Mange har ikke fått nok informasjon om egen kropp, og tror de er syke eller døende første gang de får mensen. Å sørge for bedre informasjon og åpenhet om menstruasjon er viktig for å motvirke dette.

Gi et bind

Med dette symbolske gavekortet bidrar du til at verdens utsatte jenter får tilgang til bind, 

Hva gjør Plan?

  • Vi jobber for å snakke åpent om mensen og sikre at riktig kunnskap gis. Sånn kan vi avlive myter og redusere stigmatisering.
  • Deler ut hygienepakker til unge i humanitære kriser. Vi jobber for at alle som har mensen skal ha tilgang til rene, private toaletter og sanitærprodukter, særlig på skoler.
  • Lærer unge til å lage egne, gjerne gjenbrukbare, bind av tilgjengelige materialer.  
  • Sammen med lokale myndigheter og skoler kurser vi helsearbeidere og lærere i hvordan de skal informere ungdom om mensen. Det legges vekt på at det er greit å snakke om og at det ikke er noe å skal skamme seg over.
  • I for eksempel Uganda har vi også fått informasjon om mensen inn som en del av skolepensumet. Dette er viktig for å sørge for at alle elevene vet hva mensen er og at det er en helt naturlig del av livet.

Hør våre episoder om mensen