I filmen EN DAG følger vi fem jenter fra fem verdenshjørner

EN DAG

I limboen mellom barndom og drømmen om å bli voksen ligger den underlige tiden som 14-åring.

Ikon: Strek

I denne menneskelige morgenrøden er livet du blir utdelt unektelig knyttet til hvor du er fra. For noen blir den harde virkeligheten ved voksnes ansvar og bekymringer introdusert med full kraft. For andre lever fortsatt den lykkelige uviten og barnlige lekenhet i beste velgående. Og likevel, er vidunderet av hva livet kan by på i fremtiden - og den ivrige søkenen etter ens plass i det store bildet - i gang for alle.

En dag er en dokumentar som følger fem 14 år gamle jenter fra fem verdenshjørner. Fortalt av dem selv blir filmen bygget på å følge deres aktiviteter en helt vanlig, og tidvis ekstraordinær, lørdag i livet.



Liza (14), Ukraina

Liza forlot hjemmet sitt i Ukraina på krigens første dag og har ikke vært tilbake siden. Nå bor hun på Jæren, like utenfor Stavanger.

Jeg kan ikke legge så mange planer for fremtiden.

Nicole (14), Peru

Da Nicole fortalte på skolen at hun var fra Venezuela, ble hun sett på som en trussel og ble mobbet så mye at moren bestemte seg for å ta henne ut.

De kastet søppel på meg bare fordi jeg kom fra et annet land. 

Sokhna (14), Senegal

Sammen med storfamilien bor Sokhna i et fattig og belastet område i Senegal. Hun går på skolen, men føler seg ikke trygg i området hun bor i.

Jeg bor i et nabolag som er preget av vold og overgrep. 

Nasrin (14), Bangladesh

Det brutale møtet med voksenlivet kom tidlig for Nasrin. Med en alvorlig kreftsyk mor, er det Nasrin som tar seg av henne og sørger for å lage mat til familien.

Jeg gråter ofte alene, enten på balkongen eller på kjøkkenet.

Pinky (14), Thailand

På mange måter er Pinky lik andre fjortenåringer. Hun elsker å danse, og er avhengig av TikTok. Pinky har også fått seg en jentekjæreste som hun møtte på nettet.

Før var det ingen på skolen som turte å komme ut som bifile, panfile eller lesbiske. Men nå snakker alle åpent om det.


 

Geir Fredriksen, Regissør

Geir Fredriksen elsker å utforske kontrastene mellom det som binder oss sammen og det som gjør våre verdenssyn forskjellige.

Målet med filmen er å gi jenter som sjelden blir hørt en plattform til å beskrive sine livsperspektiver med egne ord.

Filmen EN DAG har vunnet en rekke priser
Ikon: Strek

Hvorfor vi er opptatt av tenåringsjenter

Fra ung alder møter jenter utfordringer som begrenser deres muligheter og frihet. Når jenter kommer i tenårene, øker risikoen for fysisk og seksuell vold, barneekteskap og tap av skolegang. Jenter som lever i krigsområder har større sjanse for å gifte seg før de fyller 18 enn å fullføre skolegangen. 12 millioner jenter blir gift mens de fortsatt er barn, og hele 130 millioner jenter verden over går ikke på skole. Kampen for å motvirke diskriminering av jenter er en viktig del av likestillingskampen.

Hva gjør Plan?

  • Vi gir informasjon om hvilke farer tenåringsjenter er utsatt for og hvordan lokalsamfunnet kan beskytte jenter
  • Jobber for at jenter skal få utdanning og for at familier skal se verdien av at jenter går på skolen
  • Tilbyr psykososial støtte eller spesialisert helsehjelp til de som har vært utsatt for traumatiske hendelser
  • Vi gir informasjon om jenters rettigheter og opplæring i seksuell og reproduktiv helse
  • Er en aktiv forkjemper for at jenters stemme blir hørt, og jobber opp mot myndigheter for at jenter skal bli inkludert i beslutninger som angår dem